eFoil en jetboard vergelijken
Elektrisch surfboard koopadvies
Elektrische surfplank

Gemotoriseerde surfplanken

Er is een lange geschiedenis van gemotoriseerde surfplanken, die teruggaat tot de jaren 1930.....

Veel getalenteerde mensen probeerden een alternatief te vinden als er geen golven of wind waren om te surfen. Hier volgt een kort overzicht:

  • 1935 - Surfscooter uit Australië
  • 1938 - Scimboat uit Pennsylvania, VS
  • 1948 - Motorboard (hieronder afgebeeld)
  • 1960 - Hobie, VS
  • 1965 - Jet surfplank van Bloomingdales, VS
  • 1965 - Surfjet, VS
  • 1973 - Skidaddle, VS
  • 1980 - Aquajet, VS
  • 1992 - Powerski Jetboard, VS

 

Elektro Surfbrett
Motorboard von 1948

 

De doorbraak

Het eerste bedrijf dat met succes gemotoriseerde surfplanken op de markt bracht was Jetsurf uit Tsjechië. Ze begonnen in 1994 met de ontwikkeling van krachtige, lichtgewicht verbrandingsmotoren voor wedstrijden en zijn nog steeds marktleider op het gebied van surfplanken op benzine en gastheer van de Jetsurf World Cup.

Elektrische surfplank

De eerste elektrische surfplanken waren Onean, Lampuga, Radinn en Waterwolf. Onean verkocht waarschijnlijk de meeste elektrische surfplanken in de begindagen van de jetboard. Helaas zijn veel elektrische surfplankenbedrijven niet meer op de markt.

 

Surfplank met motor - wat is dat?

Er zijn in principe drie verschillende soorten elektrische surfplanken met motor.

  1. eFoil - rechtstreeks naar de eFoil Shop
  2. Jetboard - rechtstreeks naar de Jetboard Shop
  3. E-SUP / SUP Motor - rechtstreeks naar de E-SUP Shop

Een eFoil - ook wel bekend als een elektrische draagvleugelsurfplank - is een e-surfplank die boven het water zweeft. Een jetboard daarentegen drijft op het wateroppervlak. Een e-SUP is een stand-up paddle board met een elektrische motor. Zo'n elektrische SUP haalt slechts snelheden van 5 tot 10 kilometer per uur. Een jetsurfplank is veel sneller.

Hier onder elektrische surfplank video van het E-SURFER Youtube kanaal:

 

Elektrische surfplank

Elektrische surfplank - Jetboard of eFoil?

Of je een jetboard of een eFoil moet kopen, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en het watersportgebied. Snel en levendig of elegant manoeuvreren is uiteindelijk een kwestie van smaak.

De vraag “jetboard of eFoil” lijkt een beetje op de discussie “ski's of snowboard”, omdat een groot deel van de beslissing puur van persoonlijke smaak afhangt. Sommige mensen willen het water voelen spuiten en hoge snelheden ervaren met een jetsurfboard, terwijl anderen elegant over het water willen glijden met een eFoil. Maar er zijn ook technische en wettelijke redenen die de beslissing kunnen beïnvloeden.

Jetboard of eFoil: plezierfactor

De funfactor is vergelijkbaar voor zowel jetboards als eFoils, maar net anders. Het rijden op een elektrische draagvleugelboot wordt vaak vergeleken met snowboarden in poedersneeuw. De zachte bewegingen komen eigenlijk heel dicht in de buurt van boarden in diepe sneeuw. Ik zou zelfs zeggen dat het dichter bij surfen komt dan bij jetboarden. Ik zeg dit omdat het foilboard net zo gemakkelijk (of zelfs gevoeliger) te sturen is door je gewicht te verplaatsen. Een jetboard daarentegen heeft niet dezelfde draaimogelijkheden door de aandrijving aan het uiteinde van het board. Daarom zijn de sportievere boards ook uitgerust met voetbanden en halters om het draaien makkelijker te maken.

Als het op snelheid aankomt, ligt het jetboard duidelijk op kop. Als je van hoge snelheden tot 60 km/u houdt en steile bochten wilt nemen, moet je een jetboard overwegen. Hoewel de eFoils met snelheden tot 45 km/u niet langzaam zijn, is de perfecte kruissnelheid 25-30 km/u. Met een snowboard zou je niet per se de piste raken, maar met een ski wel. Bovendien zou een val met 45 km/u op een eFoilboard veel gevaarlijker en pijnlijker zijn dan met 60 km/u op het wateroppervlak vanwege de hoogte tot het water.

 

Jetboard-oder-eFoil
eFoil oder Jetboard?

Als iemand wil racen, dan is de vraag jetboard of eFoil heel eenvoudig: met een eJetboard. Dit wil niet zeggen dat een eFoil saai is. Ook hier worden de riders steeds beter. De eerste pogingen tot backflips en 360-graden bochten zijn al te zien in video's.

Jetboard of eFoil - technische verschillen

Het grootste technische verschil tussen jetboards en eFoils - afgezien van het feit dat het ene board op het wateroppervlak rijdt en het andere erboven drijft - is het bereik. Met een jetboard is het bereik / de pure reistijd ongeveer 30 minuten. Of minder.

De eFoils halen tot 90 minuten en met speciale vleugels zelfs twee uur. Daar zijn twee redenen voor: Ten eerste is een straalaandrijving minder efficiënt dan een propelleraandrijving, zoals gebruikt in de elektrische draagvleugels. Ten tweede is de waterweerstand en de verplaatsingsenergie van een jetboard vele malen hoger. Zodra een E-Foil opstijgt, is het energieverbruik tot 70% lager.

Daardoor gaan de accu's van de E-Hydrofoil niet alleen langer mee, ze zijn ook kleiner en lichter. En ze laden meestal sneller op. Over het algemeen weegt een eFoil inclusief batterij ongeveer 30 kg, terwijl een jetboard 50 kg of meer kan wegen. Voor een jetboard is gewoon meer vermogen nodig. Terwijl een eFoil rijders van meer dan 100 kg aankan met slechts 5 kW, heeft een jetboard minstens 10 kW nodig.

Het grondgebied

De wettelijke aspecten kunnen natuurlijk van invloed zijn op de keuze van een elektrische surfplank, of je nu een jetboard of een eFoil moet kopen. Op sommige meren kun je met een jetboard eerder in de problemen komen met de autoriteiten. Op zee is de situatie anders. Hier zijn er nauwelijks beperkingen voor eJetboards.

Maar er zijn ook gebiedsspecifieke hindernissen voor elektrische draagvleugelboten. Ondiep water of zandbanken, bijvoorbeeld. Om met een eFoil te kunnen varen, moet het water minstens 1,20 meter diep zijn, anders kun je aan land komen. Staanplaatsen, waar je soms 100 meter of meer moet lopen om diep genoeg te komen, kunnen ook een echte hindernis zijn voor eFoil-rijders.

 

Awake Rävik
Jetboard -Elektrische surfplank

 

Moeilijkheidsgraad

Je zou kunnen denken dat eFoilen moeilijker te leren is dan rijden op een jetboard. In principe is dat ook zo, want een e-foilboard reageert heel gevoelig op gewichtsverplaatsingen zodra het opstijgt. Je moet dus een goed evenwichtsgevoelhebben. De vergelijking hangt echter ook af van het model in kwestie.

Een groot jetboard zoals de Lampuga Air met een volume van 210 liter is heel gemakkelijk te berijden. Lichter dan een e-foil. Een klein jetboard zoals de Awake Rävik S met een volume van slechts 61 liter is daarentegen moeilijker te rijden dan een groot elektrisch foilboard. Vooral voor zwaardere rijders. Bovendien, als je met een elektrische draagvleugel aan de oppervlakte rijdt (dus niet opstijgt), geeft de onderwatervleugel je extra stabiliteit.

Maar uiteindelijk is de eFoil ontworpen om te drijven. Al met al is eFoilen iets moeilijker, maar kan iedereen met een uurtje watersportervaring het onder de knie krijgen! Met de Lampuga hoef je er alleen maar op te staan en gaan:-) Snelheidsbeperkingen op meren, die meestal 25 km/u zijn, zijn opnieuw een argument ten gunste van het elektrische foilboard.

Hier valt de bovengenoemde kruissnelheid binnen de limieten. Dat geldt niet voor de jetboards met snelheden van 40 tot 60 km/u. Veel kleine en sportieve jetboards kunnen niet goed worden bereden bij 25 km/u, omdat de glijsnelheid dan niet wordt bereikt en er dus niet genoeg lift is.

Jetboard of eFoil - Conclusie

Qua prijs zijn er nauwelijks argumenten waarom je zou kiezen voor een jetboard of een eFoil. Beide zijn redelijk vergelijkbaar in termen van kwaliteit en prestaties. Het gebied is een belangrijke factor, maar uiteindelijk is het een kwestie van smaak. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik verschillende jetboards en eFoils kan gebruiken.

Dat is natuurlijk de ideale situatie 😉 Maar als ik één board zou moeten kiezen, zou het de eFoil zijn. Dit vanwege mijn gebied met snelheidsbeperkingen en het feit dat de accu gewoon drie keer zo lang meegaat. Ik kijk uit naar jullie meningen en feedback over het onderwerp jetboards of eFoils in ons elektrische surfplank forum. Natuurlijk kun je daar ook verdere vragen stellen.

 

e-surfer-efoil
eFoil

eFoil - Wat is het?

Een elektrische draagvleugelsurfplank, kortweg eFoil, zweeft boven het water. Een vliegende surfplank? Dat klopt. Dankzij een mast onder de surfplank, waaraan een onderwatervleugel en een motor zijn bevestigd, stijgt de surfplank op. eFoils zijn de laatste jaren erg populair geworden.

De eerste eFoil werd in de zomer van 2008 ontwikkeld als een Evolo-project door studenten aan de KTH in Zweden onder toezicht van onze (inmiddels) vriend professor Jakob Kuttenkeuler. Jakob bezocht ons voor het laatst in Berlijn in 2022.

Waarom zijn de eFoils zo populair? Nou, ten eerste ziet het er spectaculair uit als iemand zo'n 70 cm boven het water zweeft. Vrijwel geruisloos en zonder een rimpeling te veroorzaken. De eFoils zijn zelfs stiller dan de elektrische jetboards, omdat de motor minder vermogen heeft en onder water is gemonteerd.

De tweede belangrijke reden waarom eFoils de leiding hebben genomen in het segment van gemotoriseerde surfplanken is hun assortiment. Premium eFoils van Audi en Fliteboard hebben een actieradius tot 2 uur met een oplaadtijd van 1,5 tot 2 uur. De jetboards hebben veel minder, zoals je hieronder kunt lezen.

Premium eFoils variëren in prijs van 12 tot 12 duizend EUR. Je vindt onze topper in de eFoil Shop.

Beste eFoil?

Er gaat bijna geen kwartaal voorbij zonder dat er een nieuwe eFoil online wordt geïntroduceerd. Veel van deze aankondigingen komen niet eens op de markt. Het marktpotentieel wordt gewoon afgetast met dergelijke eFoil ideeën. Dit zorgt voor verwarring.

Het duurt meestal twee jaar om van een functioneel prototype tot een volledig ontwikkeld serieproduct te komen. Ik zou daarom voorzichtig zijn met nieuwkomers, ook al adverteren ze meestal met aantrekkelijke prijzen.

Omdat het aantal nieuwe aankondigingen toeneemt, maar het aantal producten dat daadwerkelijk op de markt komt procentueel afneemt, nemen we niet langer elk nieuw product op in de eFoil vergelijkingstabel. In plaats daarvan richten we ons op eFoils die al verkrijgbaar zijn of waarvan we zeker weten dat ze binnenkort verkrijgbaar zullen zijn.

Maar zelfs met deze modellen is het aantal fabrikanten en vooral het aantal configuraties zo toegenomen dat we hier naast de vergelijkingstabellen ook een eFoil koopgids hebben gemaakt.

Maar eerst wordt in de volgende video uitgelegd wat een eFoil is, hoe het werkt en wat het kost:

 

Beste eFoil?

eFoil koopadvies

Het beste kun je ons hoofdkantoor voor elektrische surfplanken in Berlijn of een van onze vestigingen bezoeken en de planken uitproberen. We bieden ook eFoil-trainingen aan. Als dit niet mogelijk is, geven we je graag telefonisch advies. Deze online koopgids is echter ook een goede plek om te beginnen voor een eerste vergelijking van eFoils.

We stellen onze klanten de volgende vragen om hen te helpen de juiste eFoil te vinden:

Wie gaat er op het board rijden?

A) Eén persoon of een kleine groep mensen met hetzelfde gewicht en vaardigheidsniveau
B) Een groep mensen met verschillende gewichten en vaardigheidsniveaus

Als het antwoord A) is, proberen we de meest sportieve setup voor deze persoon te vinden. Omdat zo'n board te moeilijk kan zijn om op te leren, zullen we de klant eerst op een groter board laten rijden als onderdeel van onze training totdat ze het onder de knie hebben. Voor mensen die geschikt zijn voor sportievere boards gaat dit meestal snel. Vaak minder dan 30 minuten. Daarna wisselen we van board en kijken we hoe ver ze komen. Waarom doen we het op deze manier? Dat is heel eenvoudig. Je koopt een board niet voor de eerste drie uur, je wilt er lang plezier van hebben.

 

Fliteboard Series 5
De beste eFoil?

 

Voor antwoord B) worden we geleid door de zwaarste ruiter in de groep. Het moet geschikt voor hem zijn, zodat hij kan rijden. Dit betekent dat alle anderen in de groep ook kunnen rijden. Dit hoeft niet te betekenen dat een groter board saai is voor lichtere rijders.

Voor het rijden op eFoil geldt het volgende: Als je begint, hangt 80% af van het board. Het moet genoeg volume hebben om zelfs de zwaarste rijder in de groep te laten glijden. Dit zorgt voor voldoende stabiliteit om te knielen en vervolgens op te staan. Bij het vliegen daarentegen is de vleugel voor 80 procentbelangrijk. Je surft immers op de vleugel en niet op het board. De plank is in de lucht. Het is waar dat een groter en langer board iets meer traagheid biedt en daarom niet zo sportief draait als een korter board, maar de vleugel is goed voor 80 procent.

Wat betekent dat? Dit betekent dat je met een korter board in het begin meer moeite moet doen dan je aan het einde terugkrijgt aan rijplezier! Het hangt dus af van het gewicht en de capaciteiten van de zwaarste rijder welk board je moet kiezen.

Elektrische surfplank - Hoe zwaar is de rijder?

Zoals gezegd, hebben we het over de zwaarste rijder in de groep. Een elektrische surfplank mag maximaal 10 liter minder inhoud hebben dan het gewicht van de rijder in kilogrammen. Vergeet het gewicht van het wetsuit, het vest en de helm niet. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • 120 kg >= 110 liter
  • 110 kg >= 100 liter
  • 100 kg >= 90 liter
  • 90 kg >= 80 liter
  • 80 kg >= 70 liter
  • 70 kg >= 60 liter

Natuurlijk hangt het ook af van het talent van de rijder. Sportieve rijders kunnen op kleinere boards rijden. Maar de vraag is, hoeveel werk wil je erin stoppen bij de start? Ik neem meestal een maat groter dan ik kan rijden. Omdat ik te lui ben ;-)

De best verkochte boards zijn rond de 100 liter. Het zijn allrounderboards voor een grote doelgroep.

Het board moet echter niet te groot zijn. Zoals je kunt zien in de eFoil vergelijkingstabellen hieronder, hebben vooral goedkope leveranciers vaak erg grote boards van meer dan 100 liter. Daar is een reden voor. De motor van de eFoil wordt het meest belast bij het starten. Kleinere boards liggen dieper in het water en hebben daardoor meer kracht nodig om te gaan glijden. De hele grote boards, die minder energie vragen, kunnen kosten besparen.

Goedkoop hoeft niet per se slecht te zijn, maar de tijd heeft geleerd dat kopers van grote, goedkope boards volgend seizoen een “echte eFoil” willen, omdat te grote boards snel saai worden. Het zou dan goedkoper zijn om het “echte” board te nemen ;-)

 

Das Audi eFoil Performance passt leicht ins Auto
De eFoil past in elke auto

 

Propeller of straalaandrijving?

De eerste eFoil met jetaandrijving was pas beschikbaar in 2022 met de Audi e-tron foil. In de tussentijd heb ik ook met andere jetmodellen gereden. Dit waren onder andere de Awake Vinga, de Jetfoiler en een Takuma.

Hoewel deze jetfoils niet allemaal op dezelfde manier rijden, verschillen ze allemaal op een vergelijkbare manier van een eFoil met propeller. Ten eerste is er natuurlijk de veiligheid. Dit is waar jetfoils hoog scoren in de eFoil vergelijking. Ongevallen met propellers zijn zeer zeldzaam en hebben bijna altijd te maken met onvoorzichtigheid - vaak op het land - of een verhoogd risico op letsel door slechte training. Toch wil niemand in contact komen met een propeller.

Bij een straalaandrijving met een volledig ommantelde waaier bestaat dit risico niet eens.

Naast veiligheid is ook het rijgedrag anders. Of dit een voordeel of een nadeel is, is een kwestie van smaak en daarom kun je hier een proefrit maken in beide varianten. Het punt is dit: een propeller genereert meer druk dan een jetaandrijving. Maar wat betekent dat?

Door de grotere druk van de propeller blijft de snelheid constant tijdens het surfen op het wateroppervlak en na het opstijgen. Je hoeft je dus niet aan te passen. Met een jetfoil versnelt het board na het opstijgen omdat er aanzienlijk minder kracht nodig is tijdens de vlucht. Of je dat leuk vindt, is een kwestie van smaak. Sommigen houden van de kick van het versnellen, anderen geven de voorkeur aan de constante snelheid. Ik hou van de kick ;-)

De grotere druk van de propeller heeft echter nog een ander effect: op de gevoeligheid van de trekker van de afstandsbediening. De propeller genereert niet alleen meer druk, maar ook meer waterweerstand bij het vertragen. Terwijl een jetfoil soepeler versnelt en vertraagt, moet je bij een prop een goed gevoel hebben voor de trekker. Beide hebben voor- en nadelen. Afgezien van de typische “kwestie van smaak”, is de propeller beter geschikt voor radicale manoeuvres omdat de druk sneller wordt uitgeoefend.

Aan de andere kant is de jet gemakkelijker te besturen en heb je geen speciale accessoires nodig zoals klapschroeven of TruGlide-schroeven om achter de boot of in zee op golven te surfen. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel “Jetfoil in de golven”.

Zoals je ziet is de vergelijking met eFoil een kwestie van smaak ;-) Dus kom langs en probeer het uit. Als het niet mogelijk is, vinden we de juiste via de telefoon.

 

eFoil met jetaandrijving - Elektrische surfplank

 

eFoil vergelijken - grote of kleine accu?

Terwijl kleine accu's meestal alleen worden aangeboden op jetboards om een gunstiger prijspunt te bereiken, is het bij de eFoil heel logisch: namelijk om gewicht te besparen. Maar alleen voor heel goede rijders met een heel klein board. Vooral als ze op golven willen rijden.

Voor de gemiddelde rijder geldt hetzelfde als voor het jetboard: de grotere accu in ieder geval. Geen regel zonder uitzondering: de 22 kg jetboard-accu kan ook worden gebruikt met de Awake Vinga. Een eFoil-accuvan normaal formaat weegt 13 kgvoor premium fabrikanten. Gebruik dus de kleine accu voor de Vinga.

 

eFoil-rental-by-E-SURFER
eFoil aankoopadvies

eFoil cursus online

 

Hoe leer je rijden met een eFoil? De beste manier is op de E-Surfer eFoil school. Als dat niet mogelijk is, kan deze eFoil online cursus je helpen.

Het E-Surfer team geeft sinds 2018 eFoil cursussen en heeft al honderden eFoil studentengeholpen met hun eerste stappen en vluchten. Ons team traint op Audi Aerofoils, Fliteboard en Lift Foils. Tijdens de training begeleiden we je per radio met bbTalkin systemen. Een begeleidingsboot is beschikbaar voor de veiligheid.

Video eFoil training

In de volgende video van ons E-Surfer YouTube-kanaal leer je alles over: Hoe leer je rijden met een eFoil?

Video hoofdstuk:

  • E-Surfer Shop & School
  • Veiligheid
  • Liggend rijden
  • Knielend eFoilen
  • Staand
  • Staand opstijgen
  • De juiste voetpositie
  • Correct vallen

 

 

eFoil cursus online video

 

Liggend rijden

Laten we liggend beginnen. Je kunt het beste van achteren of van opzij op het eFoilboard gaan liggen. Schuif dan ver genoeg naar voren zonder dat het uiteinde onder water komt. Hier zit namelijk de antenne voor de Bluetooth-afstandsbediening. En die werkt niet door water. Het board wordt ook erg onstabiel als je te ver naar voren gaat.

We starten in een lage versnelling zodat je meteen vol gas kunt geven zonder al te veel gas te geven. Als je gas geeft, zul je merken dat de eFoil altijd met de tip omhoog wil als je gas geeft. Je kunt dit compenseren door jezelf naar voren te trekken als je gas geeft. Hoe sneller je gaat, hoe verder je jezelf naar voren moet trekken. Het board moet altijd parallel aan het wateroppervlak staan. Niet met de punt naar boven, anders remt de vleugel je af onder water.

 

eFoil Kurs online
Elektrische surfplank - eFoil school online

 

Bij het remmen moet je dan naar achteren glijden. Anders ontstaat er een “neusduik” en beland je in het water 😉 Oefen nu het draaien en remmen terwijl je op het water ligt. Om te sturen verplaatsje gewoon je gewicht naar de kant waar je wilt surfen.

Nu schakelen we versnelling voor versnelling op om de juiste snelheid te vinden. Het doel is om snel genoeg te zijn voor de volgende stappen, maar niet te snel zodat je de trekker zonder aarzeling volledig kunt indrukken. We willen onze voet niet van het gaspedaal halen, behalve in noodgevallen of om de rit te beëindigen.

Na een paar rondjes gaan we op onze knieën zitten.

EFoilen op de knieën

Na het liggen volgt het knielen. Trek hiervoor je knieën naar voren zodat je als een hond op de voorste helft van het board knielt. En haal je voetnatuurlijk niet van het gas, maar houd je snelheid constant. Nogmaals, het board moet parallel zijn aan het wateroppervlak. Dus: zet genoeg gewicht naar voren.

 

eFoil lernen

 

Ik denk dat jullie dit heel leuk zullen vinden. Maar laten we er niet te veel tijd aan besteden, want nu willen we gaan staan. Op het wateroppervlak.

Opstaan

Rijd je rechts voor (Goofy) of links voor (Regular)? Misschien ken je dit al van andere sporten zoals wakeboarden, snowboarden of skateboarden. Zo niet, dan is er een kleine test die in de video wordt getoond.

Om op te staan, moeten we op het wateroppervlak rijden. Om dit te doen, moet je je gewicht naar voren houden en een constante glijsnelheid aanhouden. Als je “recht voor” staat, plaats je je rechtervoet voor je rechterknie en verplaats je 70% van je gewicht naar je voorste voet. Ik moet voorkomen dat de eFoil ongecontroleerd opstijgt. Hij mag alleen opstijgen als je dat wilt. Maar dat komt later.

 

eFoil leren
eFoil Schule - Aufstehen
eFoil-school - Opstaan

 

Surf nu met je gewicht naar voren en op het oppervlak. Ga zo wijd mogelijk staan, zowel van rechts naar links als van voor naar achter. Hoe breder je staat, hoe makkelijker het is in het begin. De voorste voet voor de handriem rechts ver naar buiten en de achterste voet achter de andere handriem ver naar buiten. De video laat de exacte voetpositie zien.

Als je ongecontroleerd blijft afzetten bij het opstaan, is dit een teken dat je te ver naar achteren op het board staat. Je kunt het beste liggend beginnen met glijden (juiste snelheid - het board zal spetteren). Glijd nu zo ver mogelijk naar voren. Dit heeft als voordeel dat je automatisch verder naar voren knielten dan ook verder naar voren gaat staan.

We doen dan nog een paar rondjes op het oppervlak om op te warmen met het board voordat we proberen om staand op te stijgen.

Staand opstijgen

Zodra je veilig op het oppervlak kunt surfen, proberen we onze eerste vluchten staand uit. Net als bij het knielen wordt het gewicht langzaam naar achteren verplaatst. Geen hectische bewegingen. Hoe wijder je staat, hoe groter de afstand en dus hoe minder gevoelig de eFoil reageert. Dit maakt het in het begin gemakkelijker. Later kun je dichter bij elkaar gaan staan.

 

eFoil Kurs - Abheben
Elektrische surfplank

 

Net als bij knielen beginnen we met korte en niet te hoge vluchten. Raak langzaam weer aan, geef het board de tijd om weer te versnellen (gewicht naar voren) en dan weer omhoog. De vluchten worden dan steeds langer en hoger.

Op een gegeven moment wordt het einde van de mast bereikt en trekt de propeller lucht. Dit hoor je dan 😉 Maar geen paniek! Laat de gashendel niet los, maar hou je gewicht naar voren en de eFoil zal weer zakken.

Correct vallen - Elektrische surfplank

Als je je wiebelig begint te voelen, blijf dan niet tot het bittere eind op het board zitten. Laat je in plaats daarvan op tijd naar achteren of opzij vallen. Als je te lang op het board blijft zitten, zakt het board en loop je het risico in de vleugel te vallen. Dat willen we niet. Laat je dus op tijd zakken.

Als het board wiebelt tijdens het vliegen, kun je nog steeds proberen te landen (gewicht naar voren) en jezelf aan de oppervlakte te stabiliseren. In de lucht kun je je het beste meteen laten vallen. Je hoeft je niet af te zetten, laat je gewoon vallen in de richting waarin je toch al getrokken wordt. Het liefst opzij of naar achteren. Haal je vinger van het gaspedaal als je valt. Anders moet je blijven zwemmen om het board weer op te pakken 😉

Hoe leer je rijden op een eFoil? Nu weet je het. Zo, nu is het jouw beurt 😉

 

 

eFoil Scooter

Waar zijn deze eFoil scooters voor en voor wie zijn ze? Ik zou zeggen dat scooters de lichtste vorm van eFoil zijn. Terwijl je een normale eFoil niet zomaar zou kunnen uitdelen in bijvoorbeeld een verhuurwinkel of op een luxe jacht, omdat het te gevaarlijk zou zijn zonder training, is het anders met eFoil scooters.

Ten eerste hebben deze eFoil scooters een zeer groot volume, beide ongeveer 230 liter. Dit grote volume maakt het mogelijk om met het board stil te staan zonder in het water te hoeven stappen.

 

eFoil Scooter
eFoil Scooter Flitescooter & HyperFly

 

Dan hebben ze een ingekorte mast van 60 centimeter, wat betekent dat als de punt aan de voorkant naar beneden gaat, je niet over het stuur valt.

Dan heb je natuurlijk nog het stuur om je aan vast te houden. Waar de eFoil maar twee contacten heeft met het board (de twee voeten), heeft de eFoil step vier contacten met het board (handen en voeten). Dit geeft je een heel veilig gevoel.

Natuurlijk hebben ze allemaal een straalaandrijving, wat veel veiliger is dan een propeller. En last but not least: er is bijna geen kans dat je in aanraking komt met de vleugel, want zodra je valt en het stuur vasthoudt, draait de vleugel automatisch naar de andere kant 😉

Flitescooter of HyperFly?

Laten we nu eens kijken naar de verschillen tussen de Flitecooter en de Hyperfly. Op het eerste gezicht lijken ze erg op elkaar, ze hebben allebei ongeveer hetzelfde volume, ze hebben allebei een afneembaar stuur, ze hebben allebei een mast van 60 cm en ze hebben allebei een jetaandrijving.

Ook qua prijs lijken ze erg op elkaar. Je moet er echter voor zorgen dat je voor beide oplossingen de grote accu hebt en de snellader kiest.

Dus: wat zijn de verschillen?

Stuur

Er zijn verschillen in het stuur. Terwijl Fliteboard een standaard afstandsbediening gebruikt die vastklikt, gebruikt Aerofoils een geïntegreerde afstandsbediening met een kleurendisplay. De oplossing van Flite heeft het voordeel dat dezelfde afstandsbediening ook gebruikt kan worden voor eFoil zonder stuur.

Deze oplossing heeft echter ook nadelen. Bij de Flite step moet je in het midden van het stuur reiken om van versnelling te veranderen. Dit kan een uitdaging zijn voor beginners, omdat je dan even je evenwicht verliest.

Aan de andere kant geef je de Flitescooter gas met je duim. Er was geen andere manier om dit mechanisch te doen met een afstandsbediening die alleen vastklikt.

Aerofoils daarentegen kon het stuur intern bedraden met de interne afstandsbediening met kleurendisplay. Daar heb ik links de schakelaar om te schakelen en rechts geef ik gas met mijn wijsvingeren/of middelvinger. En dat geeft een veel beter gevoel.

Last but not least voelen het stuur zelf en de verbinding met het board robuuster en van hogere kwaliteit aan met Aerofoils. Daarom gaat dit punt naar Audi Aerofoils.

Mast - Anti Breach Systeem

Het tweede grote verschil is de mast. Aan de ene kant is die van Fliteboard gemaakt van aluminiumen die van Audi van carbon. Carbon ziet er niet alleen eleganter uit, maar is bovenal een materiaal van hogere kwaliteit. Robuust en licht.

Ten tweede is de achtervleugel (stabilisator) van Aerofoils direct aan de straalpijp bevestigd. Dit verhoogt de stijfheid en zorgt dus voor een soepelere besturing. Fliteboard heeft een verbinding onder de straal met de achtervleugel. De zogenaamde rompstaart. Dit is eigenlijk alleen nodig voor een propelleraandrijving. Je kunt hier zien dat Fliteboard zijn hele ontwikkeling richt op propelleraandrijving, terwijl Aerofoils alleen eFoils met een straalaandrijving ontwikkelt.

Maar nog belangrijker: Audi heeft een zogenaamd anti-doorbraaksysteem. Dit is een klein gaatje in de mast dat lucht in de jet transporteert.

En dit heeft als effect dat - als je te hoog klimt - hij automatisch weer een beetje zakt. Ik moet zeggen, het werkt briljant. Hoewel het je niet kan redden als je te snel omhoog schiet, heb je de neiging om hoger te klimmen in een lange bocht en dit wordt gecompenseerd door het anti-breuk systeem.

Deze functie kan echter ook worden uitgeschakeld als je dat wilt. Helaas heeft de Flitescooter deze handige functie niet. Daarom nog een punt voor Aerofoils.

eFoil scooter - veiligheid

Overigens hebben beide steps een veiligheidssleutel. Bij de Fliteboard is deze via Bluetooth verbonden met de afstandsbediening. De veiligheidssleutel wordt met klittenband om de pols bevestigd en zodra je in het water valt, schakelt de motor uit. De batterij van de Fliteboard veiligheidssleutel moet echter regelmatig worden vervangen.

Bij Aerofoils is alles magnetisch. De magneet zit met een lus om je pols vast aan het stuur. En zodra je valt, wordt de motor onmiddellijk uitgeschakeld. Het voordeel: ten eerste hoef je geen batterijen te verwisselen en ten tweede schakelt de motor sneller uit omdat je niet eerst onder water hoeft te zijn.

We hebben ook een testvideo van de eFoil-scooter gemaakt voor het YouTube-kanaal van E-SURFER . Hier kun je de verschillen in detail zien:

 

 

eFoil Scooter Video

 

Jetboard koopadvies

Er gaat bijna geen kwartaal voorbij zonder dat er een nieuwe elektrische surfplank of jetboard online wordt gelanceerd. Veel van deze aankondigingen komen niet eens op de markt. Het marktpotentieel wordt gewoon verkend met dergelijke e-surfboard ideeën. Dit zorgt voor verwarring.

Het duurt meestal twee jaar om van een functioneel prototype tot een volledig ontwikkeld serieproduct te komen. Ik zou daarom op mijn hoede zijn voor nieuwkomers in de elektrische surfplanksector, ook al adverteren ze meestal met aantrekkelijke prijzen.

Omdat het aantal nieuwe aankondigingen toeneemt, maar het aantal producten dat daadwerkelijk op de markt komt procentueel afneemt, nemen we niet langer elke nieuwe elektrische surfplank op in de jetboardvergelijkingstabel. In plaats daarvan richten we ons op jetboards die al te koop zijn of waarvan we zeker weten dat ze binnenkort verkrijgbaar zullen zijn.

Maar zelfs met deze modellen is het aantal fabrikanten en vooral het aantal configuraties zo toegenomen dat we hier naast de vergelijkingstabellen ook een koopgids voor elektrische surfplanken & jetboards hebben gemaakt.

 

 

Video: Bestes Jetboard? - Elektrische surfplank

 

We stellen onze klanten de volgende vragen om hen te helpen de juiste jetboard te vinden:

Wie zal er op de elektrische surfplank rijden?

A) Eén persoon of een kleine groep met hetzelfde gewicht en vaardigheidsniveau

B) Een groep mensen met verschillende gewichten en vaardigheden

C) Gezinnen met kinderen

Voor antwoord A) proberen we de meest sportieve setup voor deze persoon te vinden. Omdat zo'n board te moeilijk kan zijn om op te leren, laten we de klant eerst op een groter board rijden als onderdeel van onze testrit totdat hij of zij het onder de knie heeft. Voor mensen die geschikt zijn voor sportievere boards gaat dit meestal snel. Vaak minder dan 10 minuten. Daarna wisselen we de boards en kijken we hoe ver ze echt kunnen gaan. Waarom doen we het op deze manier? Dat is heel eenvoudig. Je koopt een board niet voor de eerste drie uur, je wilt er lang plezier van hebben.

 

Awake Rävik
Het beste jetboard?

 

Bij antwoord B) laten we ons leiden door de zwaarste rijder in de groep. De elektrische surfplank moet hem passen zodat hij kan rijden. Alle anderen in de groep kunnen er dan op rijden. Dit hoeft niet te betekenen dat een groter board saai is voor lichtere rijders. Maar zeker niet zo sportief.

Als de elektrische surfplank te klein is voor de zwaarste rijder, ligt hij te diep in het water en kan hij niet glijden. Ook kan de motor oververhit raken.

Antwoord C) Eén ding vooraf. Jetboards en eFoils moeten worden geregistreerd en krijgen een kenteken. Dit betekent dat de bestuurder buiten de privéwateren minstens 16 jaar oud moet zijn. Maar je kunt natuurlijk wel je zoon of dochter meenemen op het board.

Er is een jetboard dat uniek en bijzonder geschikt is voor deze toepassing. De Lampuga Air. De Lampuga heeft een zachte opblaasbare surfplankhoes. Vergelijkbaar met een SUP. Dit maakt het niet alleen comfortabel voor de kleintjes, maar absorbeert ook de golven. Het heeft genoeg volume voor een volwassene plus kind en heeft genoeg handbanden om je aan vast te houden.

En als je een privémeer hebt en de kinderen daar laat rijden, verhoogt de soft surf cover de veiligheid van de kinderen en anderen.

Waar moet het jetboard worden bereden?

In tegenstelling tot eFoils hebben jetboards in Duitsland een vergunning als waterscooter (jetski). Op zee maakt dit geen verschil, maar op binnenwateren in Duitsland buiten de aangewezen “jetskiroutes” mag je alleen rijden in een zogenaamde “reistocht”. Wat betekent dat? Je moet je niet alleen aan de maximumsnelheid houden, maar je mag ook geen wilde bochten maken.

 

Radinn Carve
Een jetboard rijdt op het water

 

Elektrische surfplank - Hoe wil je rijden?

Sportief of ontspannen? Als je scherpe bochten en snelle manoeuvres wilt maken, kies dan voor een kort jetboard met voetbanden. Deze zijn moeilijker te besturen, maar ook veel wendbaarder. Niet per se sneller, want zoals hierboven uitgelegd zit een klein jetboard lager in het water en kost het meer energie.

Als je van makkelijk houdt, moet je kiezen voor een groter board met meer volume. Je vindt de volumes in de jetboardvergelijkingstabel hieronder.

Jetboard vergelijken - met of zonder barbell?

Sommige elektrische surfplanken hebben een riem die aan de punt van het board is bevestigd, waarmee de rijder zich aan een barbell kan vasthouden. Bij sommige boards kan deze riem worden verwijderd en bij andere is deze helemaal niet aanwezig.

Er zijn twee redenen voor de halter. Ten eerste maakt het het rijden makkelijker en ten tweede helpt het bij het sturen. Daarom hebben sommige radicale boards ook deze halter. Persoonlijk vind ik de vrijheid van rijden zonder barbell prettig.

Op welke veiligheidsfuncties moet je letten?

Een jetboard moet zeker een riem met een veiligheidsmagneet (kill switch) hebben. Deze lijn wordt aan de berijder bevestigd. Hetzij aan de enkel of aan het vest. Een helm en vest moeten overigens altijd worden gedragen.

De noodschakelaar heeft twee functies. Ten eerste kan de motor niet per ongeluk worden gestart zolang de magneet niet is bevestigd. Ten tweede schakelt de motor onmiddellijk uit als je valt. Als je valt, wordt de magneet uit het apparaat getrokken en stopt de motor.

 

Jetsurf Electric
Elektrische surfplank van JETSURF

 

Welk vermogen moet een jetboard hebben?

De meeste jetboards hebben net iets minder dan 11 kW (15 pk), zodat deze eSurfboards vroeger vergunningsvrij waren. Afhankelijk van de grootte van het board is dit voldoende voor rijders tot 100 kg. Als je meer vermogen wilt, heb je een vaarbewijs voor pleziervaartuigen nodig.

Een elektrische surfplank met minder dan 8 kW is echter te zwak en laat alleen zeer lichte rijders tot 70 kg toe om te glijden.

 

 

Elektrisch bodyboard

Een elektrisch bodyboard met motor is korter dan een normaal elektrisch surfboard (bijvoorbeeld een jetboard). Je staat niet op het elektrische bodyboard, maar ligt of rijdt op je knieën.

Een bodyboard met motor heeft veel meer energie nodig dan een jetsurfplank, omdat het lager in het water ligt. Daarom waren de eerste elektrische bodyboards niet krachtig genoeg om echt leuk te zijn.

Maar in 2024 bracht het bedrijf mo-jet uit Hamburg een elektrisch bodyboard met 19 pk op de markt. Het is echt leuk!

In de volgende video leggen we het bodyboard, dat ook kan worden gebruikt als jetboard of duikscooter, in detail uit:

 

 

Demonstratie elektrisch bodyboard

 

Begin 2025 hebben we dit bodyboard uitgebreid getest in Spanje. De volgende video is daarbij gemaakt:

 

 

 

Elektrische jetski

Moet een elektrische jetski 300 kg wegen en met een aanhanger worden vervoerd? Nee - er is een nieuwe aanpak.

Na drie jaar tevergeefs wachten op de beschikbaarheid van een elektrische jetski van merken als Sea-Doo, Narke, Taiga Motors en nog veel meer, was het tijd om na te denken.

Wie zegt dat een elektrische jetski 300 kg moet wegen en zo lomp moet zijn dat hij alleen op een aanhanger kan worden vervoerd? Wat als hij in een auto vervoerd zou kunnen worden met de achterbank neergeklapt? Of als hij op een jacht gemakkelijk door één persoon zonder gereedschap uit het water kan worden getild. Het zou ook gemakkelijk op te bergen zijn. Zou dat iets zijn?

Met de elektrische jetski biedt Jetsurf ook een variant die wordt aangedreven door lithium-ion batterijen. Hiermee kun je bijna geruisloos plezier beleven op het water. Het stuur van dit model is ook afneembaar.

 

 

Elektro Jetski Video

 

Een elektrische surfplank kopen

Als je een elektrische surfplank wilt kopen, moet je een dealer zoeken die veel ervaring heeft met eFoils en jetboards. Helaas zijn er veel dealers die zelf niet eens op eFoils of jetboards rijden. Dit maakt advies over elektrische surfplanken moeilijk en kan een probleem zijn, vooral als het aankomt op ondersteuning.

E-SURFER is sinds 2017 expert op het gebied van elektrische surfplanken en levert elektrische surfplanken in heel Europa. Dankzij onze jarenlange ervaring met elektrische surfplanken kunnen we voor elke klant de juiste elektrische surfplank vinden. Ook herkennen we mogelijke technische problemen op afstand. Bijvoorbeeld via WhatsApp video.

We versturen plug & play reserveonderdelen voor elektrische surfplanken per expresse naar overal in Europa. En in tegenstelling tot de fabrikanten werken wij ook in het weekend ;-)

 

Products you might be interested in
newsletter
Do you want to 
stay up to date?
Your registration could not be saved. Please try again.
Your registration was successful.
FOR MORE INSPIRATION
©2023 E-Surfer. all rights reserved